GK Quiz on Indian Geography: General Geography & Physical Features Set 1

Welcome to Kareerbee.com, Are you find Gk Quiz on indian Geography, this Quiz is  Very useful for all competitive exams. India is a land of diversity in all manners. From culture, economy, and even the landscape of India has diverse elements, all on one landmass. The wide range of physical features of India makes the country a complete geographical study.

In fact, India has every possible landscape that the earth has. From cold mountains to arid deserts, vast plains, hot and humid plateau, and wide seashores and tropical islands, the physical features of India cover every terrain. Let us solve the quiz!

Which of the following geographical term related to the ”piece of sub-continental land that is surrounded by water”?

A. Peninsula

B. Gulf

C. Strait

D. Island

Ans: D Island

Explanation: The term that is related to the ”piece of sub-continental land that is surrounded by water” is an island.

2.Which of the following geographical term related to a body of land surrounded by water on three sides?

A. Peninsula

B. Gulf

C. Strait

D. Island

Ans: A. Peninsula

Explanation: ThePeninsula is surrounded by water on three sides. They are formed through a gradual rise in water level, surrounding land at low elevations. 

3. Which of the following geographical term related to a naturally formed, narrow, typically navigable waterway that connects two larger bodies of water?

A. Peninsula

B. Gulf

C. Strait

D. Island

Ans: C. Strait

Explanation: AStrait is a geographical term related to a naturally formed, narrow, typically navigable waterway that connects two larger bodies of water. 

4. Which of the following is a suitable definition of ‘Archipelago’?

A. A circular coral reef that encloses a shallow lagoon.

B. A chain or set of islands grouped together.

C. The plant and animal life on the earth.

D. None of the above

Ans: B. A chain or set of islands grouped together.

Explanation: An‘archipelago’ is a group of islands closely scattered in a body of water. Sometimes also known as island group or island chain.

 5. Which of the following is the largest Archipelago in the world?

A. Andaman & Nicobar Island

B. Malaysia

C. Indonesia

D. Maldives

Ans: C. Indonesia

Explanation: Indonesia is the largest Archipelago in the world.

6. Which of the following is the world’s largest peninsula?

A. India

B. South Africa

C. Arabia

D. Both A & B

Ans: C. Arabia

Explanation:  Arabia is the world’s largest peninsula. It has 5 major it stretches over 1,250,006 square miles. It connects the mainland Asian continent and is surrounded on all sides by the Persian Gulf, the Arabian Sea, and the Red Sea.

 7. Which of the following passes cuts through the Pir Panjal range and links Manali and Leh by road?

A. Rohtas Pass

B. Mana Pass

C. Niti Pass

D. Nathula Pass

Ans: A. Rohtas Pass

Explanation: Rohtas Pass cuts through the Pir Panjal range and links Manali and Leh by road. 

8. Which of the following pass has been created by the Indus River?

A. Rohtas Pass

B. Nathula Pass

C. Baralachala Pass

D. Banihal Pass

Ans: D. Banihal Pass

Explanation:  Banihal Pass has been created by the Indus River. It is a narrow pass between two mountains generated by a water body. It is located in the Pirpanjal ranges of Jammu and Kashmir. 

9. Which passes make way to the land route between Kailash and the Manasarovar?

A. Mana Pass

B. Rohtas Pass

C. Nathula Pass

D. Baralachala Pass

Ans: D Baralachala Pass

Explanation: Zoji La Pass link Srinagar to LehExplanation: Mana Pass makes way to the land route between Kailash and the Manasarovar. 

10. Which of the following passes link Srinagar to Leh?

A. Mana Pass

B. Rohtas Pass

Nathula Pass

D. Zoji La Pass

Ans: D. Zoji La Pass

Explanation: Zoji La Pass link Srinagar to Leh

Conclusion

We think that this post helped you in finding the information about latest recruitment, If you liked this article, then please share to social networking site. You can also find us on Twitter,Facebook and Instagram.

Still, you have any doubt in your mind just comment below, we will definitely help you. If you think that “any improvement need in our blog” then suggest to us.

Add Comment