Top 10 Computer Awareness Questions and Ans for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, 2020-2021

Computer Awareness Questions and Ans for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, 2020-2021. Computer Awareness MCQs for Competitive Exams. Computer Awareness for IBPS PO, IBPS Clerk, Bank PO, Bank Clerk and other entrance / competitive examinations.

Computer Awareness MCQs and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI Exams

1.Which of the following Key is not found in normal computers / laptops?

[A] Turn key
[B] Alt key
[C] del key
[D] shift key

Correct Answer: A [Turn key ]

Notes:
Turn key is involving the provision of a complete product or service that is ready for immediate use. It is not found is normal computers.

2.Any piece of data can be returned in a constant time, regardless of its physical location and whether or not it is related to the previous piece of data using which of the following? 

[A] RAM
[B] ROM
[C] CPU
[D] Network interface card

Correct Answer: A [RAM]

Notes:
Random-access memory or RAM is a form of computer memory which is used to store the working data and machine code. The RAM make sure the data is returned instantly when asked for.

3.ADSL data communications technology uses which of the following for faster data transmission?

[A] Voiceband modem
[B] Wireless Modem
[C] Copper telephone Lines
[D] Sockets

Correct Answer: C [Copper telephone Lines ]

Notes:
Asymmetric digital subscriber line (ADSL) is a type of digital subscriber line (DSL) technology. It is a data communications technology that enables faster data transmission using copper telephone lines than a conventional voiceband modem can provide.

4.Which among the following is a high-level language used to develop software applications in compact, efficient code that can be run on different types of computers with minimal change?

[A] FORTRAN
[B] C
[C] COBOL
[D] ALGOL

Correct Answer: C [COBOL]

Notes:
COBOL is a high level labguage used to develop software applications in compact. It is compiled English-like computer programming language designed for business use. It object-oriented since 2002.

5.While browsing internet, what do we call the area of storage that compensates for the different speeds of data flow or timings of events by temporarily holding a block of data that is waiting to be processed? 

[A] Cache
[B] Buffer
[C] Flash
[D] Trash

Correct Answer: B [Buffer]

Notes:
Buffering refers to downloading a certain amount of data before starting to play the music or movie. It manages the downloading data and temporarily holds the data as well.

6.In context with the dotted number format used in the IPv4 , which among the following is NOT possible?

[A] 128.0.0.1
[B] 255.152.0.0
[C] 259.1.1.268
[D] 202.102.4.4

Correct Answer: C [259.1.1.268]

Notes:
Please note that the above arrangement is known as `dotted quad` and in any of the 4 figures, the value can not exceed 256. So correct option is C

7.What kind of operations can a computer carry out?

[A] Arithmetic and Logical
[B] Verbal and Logical
[C] Logical and Cognitive
[D] Verbal and Arithmetic

Correct Answer: A [Arithmetic and Logical]

Notes:
A computer is a device which can carry out sequences of arithmetic and logical operations automatically with the help of computer programming.

8.Which of the following devices use computers as control systems for functioning?

[A] Industrial Robots
[B] Remote Controls
[C] Microwave Ovens
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
Computers are used in a huge arena of human endeavours and act as a second self to all of us. These act as control systems in a number of household and industrial devices like industrial robots, microwave ovens, remote controls, smartphones, personal computers etc.

9.Modern computers follow a generalised set of instructions to perform any function. What are these instructions better known as?

[A] Language
[B] Instructions
[C] Commands
[D] Programs

Correct Answer: D [Programs]

Notes:
Computers follow a generalised set of instructions to perform various functions. These are known as programs. These let the computers to perform a huge range of tasks.

10.When were the first digital electronic calculating machines developed?

[A] During Industrial Revolution
[B] During World War I
[C] During World War II
[D] During Cold War

Correct Answer: C [During World War II]

Notes:
During the Industrial Revolution, some mechanical devices were built to automate long and difficult tasks. The first digital electronic calculating machines were developed during World War II.

We hop you like this Computer Awareness MCQs and Ans for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI Exams Article ? For more Latest Job Notifications, GK Quiz and Ans always check our site regularly.  You like this Post so please don’t forget to share on social media. Thanks For visiting Naukriradar.com

Also Read This

Add Comment